fbpx

Mindset: waarom ik dit woord nooit gebruik

Demian

Demian

Blog delen:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Mindset

Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid: mindset. Ik ben nog niet uitgesproken over de dagen dat ik wat minder motivatie heb of ik heb de verkeerde mindset. Als robotachtige verschijnsels moeten we tegenwoordig werken. Maar er is meer: ook onze sociale contacten, sport en andere leuke vrije tijdsdingen moeten we altijd met passie ondergaan. Alsof je niet even een baaldag mag hebben. 

Het nare van woorden als mindset is dat degene waarover je het gebruikt, zich genoodzaakt voelt om zich te verdedigen. Het is echter zo’n enorm containerbegrip geworden dat je altijd wel een goed excuus kunt bedenken, waarom je even niet de “juiste mindset” had. 

Laten we het woord eens ontleden: mind en set. Vrij vertaald volgens Google: manier van denken. Aha! Het gaat dus over de “juiste” manier van denken. 

Maar dit is toch voor iedereen persoonlijk? Wat juist is? Of is er maar een manier van leven? Of zijn we allemaal mannen van 1 meter 80, die wonen in Lutjebroek? 

Alleen dan is het eerlijk om een generaliserende vergelijking te maken. Om te spreken over de juiste mindset. 

Stop met het opleggen van je visie

Wat menig goeroe en coach met dit begrip bedoelt is hun aanpak. Volgens onduidelijke bronnen de beste manier om een probleem op te lossen. Bijzonder. Mijn ervaring leert me dat je altijd samen met de klant naar een methode moet zoeken die voor diegene werkt.

Bij mijn klanten gebruik ik hiervoor wetenschappelijke bronnen als basis. Mocht de klant daarvoor open staan dan vul ik dit aan met persoonlijke ervaringen. Ik geef huiswerkopdrachten mee, zodat we samen zoeken naar de formule die voor hem werkt.

Geen mindset, maar motivatie

Kunnen voorbeelden uit mijn leven dan niet als inspiratie werken? Zeker wel, maar ik zal het nooit als waarheid opleggen. Net zoals ik nooit het woord mindset gebruik. Ik heb het over motivatie, dat is veel concreter en ook meetbaar. Wellicht kan ik hierdoor niet zulke hoge facturen sturen als de mindsetcoaches. Maar ik help wel mijn klanten op een duidelijke manier. De dankbare reacties, geven mij veel voldoening. En dat zorgt bij mij weer voor meer motivatie. Wellicht niet de meest sexy term, maar wél een die bij mijn aanpak werkt. 

Dat is ook wat waard, toch? 

Volg ons

Meer Tips